Altijd verzekerd verzonden!
Nederlands
  Mijn winkelwagen 
Veilig betalen
Veilig verzonden & vakkundig verpakt
Groot assortiment

Postkaarten: een omvangrijke collectie die u online kunt bestellen bij Art Unlimited

Wie op zoek is naar postkaarten die online te bestellen zijn, is nergens beter uit dan in onze webwinkel. Met meer dan 19.000 titels is dit veruit de grootste collectie die u op het internet kunt vinden bij een uitgeverij. De collectie is het resultaat van bijna 40 jaar selecteren, waarbij gelet is op de artistieke waarde van een afbeelding. Het geheel van deze afbeeldingen vormt de kunstfilosofie van Art Unlimited. De postkaarten zijn goedkoop te verkrijgen voor het bedrag van €1,00.

Art Unlimited is sinds 1981 uitgegroeit tot een internationaal begrip onder de postkaartenliefhebbers. Het doet ons veel genoegen om een breed publiek te mogen bedienen dat “met een geïnteresseerde blik om zich heen durft te kijken”.

De veelzijdigheid van de postkaartencollectie

U kunt het zo gek niet bedenken of wij hebben het inmiddels op een postkaart uitgegeven. Door de oneindige opvattingen die men op het begrip kunst kan nahouden, is Art Unlimited bekend komen te staan als een uitgeverij die niet in hokjes denkt. U zult hier dan ook geen stockfoto-achtige afbeeldingen aantreffen, maar telkens kwaliteitsafbeeldingen met een achterliggende boodschap die het bezitten of het ontvangen van een postkaart zo aantrekkelijk mogelijk maakt.

De aandacht die Art Unlimited aan haar collectie besteedt is van dien aard, dat er uitsluitend bij hoge uitzondering een afbeelding wordt toegevoegd aan de collectie postkaarten. De afbeeldingen dienen aan te sluiten bij het niveau dat Art Unlimited als uitgeverij wilt uitstralen.

Postkaarten

Foto-tabel  Lijst 

Producten per pagina

De meeste onderwerpen op postkaart verkrijgbaar

Het aantal onderwerpen in de collectie van Art Unlimited bedraagt meer dan 800. Door op de onderstaande link te klikken gaat u naar de overzichtspagina waar u deze onderwerpen, verdeeld over 800+ banners aantreft. U treft hier de meest uiteenlopende onderwerpen aan: van onderwerpen als: eten en drinken tot aan dieren.

↳ Klik hier om alle onderwerpen te bekijken.

Art Unlimited heeft werken uitgegeven van meer dan 5.000 kunstenaars. Een willekeurige selectie van de kunstenaars treft u aan door op de onderstaande link te klikken.

↳ Klik hier om een willekeurige selectie Art Unlimited kunstenaars te bekijken.

De eigenschappen van een postkaart

Iedere door Art Unlimited uitgegeven postkaart heeft de afmetingen van 10,5 x 15cm. Het gewicht van een Art Unlimited postkaart bedraagt bij nieuwe postkaarten: 4,2 gram.

De voorkant van een postkaart is voorzien van een afbeelding of tekst en op de achterkant van een postkaart kunt u het adres invullen en heeft u tevens nog ruimte om een boodschap te schrijven. Het formaat van een postkaart is sinds de oprichting van Art Unlimited altijd hetzelfde gebleven en dit zal ook het geval zijn in de toekomst. De indeling van een postkaart is sinds 1981 onveranderd geweest. Een postkaart van Art Unlimited is hierdoor dan ook eenvoudig te herkennen.

De postzegel wordt doorgaans op de achterzijde van de postkaart geplakt. Hoeveel postzegels u nodig heeft om de postkaart bij de geadresseerde aan te laten komen hangt af van het feit of u de postkaart naar een locatie in Nederland of in het buitenland wilt versturen. Het aantal postzegels dat u nodig heeft is voor het binnenland: één postzegel. Voor internationale verzendingen volstaat één internationale zegel (zoals verkrijgbaar is bij PostNL).

De prijs van een Art Unlimited postkaart bedraagt €1,00. Gezien de prijs van andere kaartenleveranciers, is €1,00 voor een postkaart goedkoop te noemen en biedt het een voordelig alternatief voor een wenskaart. Voor wederverkopers gelden gereduceerde tarieven. Indien u als wederverkoper bij Art Unlimited wilt bestellen, dient u zich eerst via het contactformulier bekend te maken.

Verzamelaars van postkaarten

Sinds de geboorte van de postkaart worden postkaarten internationaal verzameld. Onder verzamelaars is Art Unlimited dan ook uitgegroeit tot een begrip in de loop der jaren. De variaties aan onderwerpen, treft men doorgaans nergens anders aan. Art Unlimited is een uitgeverij gebleken dat op een constant niveau weet te presteren. De collectie wordt met zeer veel aandacht samengesteld. Regelmatig zien wij verzamelaars kaarten bestellen in onze online winkel om de collectie verder uit te breiden.

Verzamelaars bewaren de postkaarten op diverse manieren, zoals bijvoorbeeld in: hoesjes, albums of verzamelmappen. Er zijn zelfs op maat gemaakte kaartenhouders gefabcriceerd, waardoor de weergave van postkaarten op geheel eigen wijze geschiedt.

Creatieve geesten gebruiken postkaarten zelfs bij het maken van collages om ingelijst in huis of kantoor te kunnen ophangen. Art Unlimited heeft in het verleden een speciale verjaardagskalender op de markt gebracht waarbij het mogelijk is om voor iedere maand een postkaart naar keuze in te sluiten.

Liefhebbers van postkaarten komen overal samen. Zo zijn er zijn diverse postkaartenclubs ontstaan en worden er jaarlijks postkaartenbeurzen georganiseerd, wereldwijd. De term postcrossing is tegenwoordig een veelgebruikt woord. Postcrossing houdt in dat u zich aanmeldt en een willekeurig adres opvraagt waar u een postkaart naar kunt sturen. Via dit initiatief zijn inmiddels miljoenen kaarten uitgewisseld.   

Een bekende verzamelaar van postkaarten was Drs. P. (pseudoniem van Heinz Hermann Polzer). Drs. P. kwam geregeld postkaarten kopen in de Art Unlimited winkel in Amsterdam (gevestigd aan de Keizersgracht 510). 

Art Unlimited als postkaarten groothandel

De postkaarten webshop van Art Unlimited is zowel voor particulieren als bedrijven toegankelijk. Om als wederverkoper toegang te krijgen tot de groothandel, dient u zich aan te melden via het contactformulier. Nadat uw account is goedgekeurd, ziet u de groothandelstarieven in de webwinkel.

Een ondernemer die besluit postkaarten van Art Unlimited in het assortiment op te nemen, haalt gegarandeerd kwaliteit in huis. Art Unlimited is een bewezen naam in de uitgeverijsbranche en heeft internationaal een stempel gedrukt op de postkaartengeschiedenis.

De postkaarten van Art Unlimited worden doorgaans in de winkel getoond door middel van een kaartenmolen (ook wel carrousel genoemd) of een rek. Het is mogelijk om het displaymateriaal via Art Unlimited aan te schaffen. Informeert u hiervoor a.u.b. naar de mogelijkheden.

Wanneer u als wederverkoper bestelt in de groothandel wordt uw bestelling gratis afgeleverd!

 

Art Unlimited’s opvatting over postkaarten (auteur: Jos Smit) 

Postkaarten: de definitie en diverse andere betitelingen

Het woord postkaart laat geen misverstand erover bestaan: Hier gaat het om een stuk karton dat via de post, met postzegel, zich laat verzenden. Art Unlimited gebruikt een postkaart echter vooral als beelddrager.

Vele talen hebben deze beelddrager verschillend, soms op deze functie meer of minder vooruitlopend, benoemd.

Zoals in Duitsland: Ansichtskarte

Ansichtskarte, met als meest in het springende toedichting: Die Ansichtskarte dient primär der schriftlichen illustrierten Korrespondenz, wird aber auch als Andenken verwendet oder als historisches Bilddokument gesammelt(bron: Wikipedia).
Vertaald: Ansichtkaart dient eerst en vooral geïllustreerde schriftelijke correspondentie, wordt echter ook als souvenir gebruikt of als geschiedenis georiënteerd beelddrager verzamelt.
Ik zou hier, in verband met de letterlijke vertaling van het woord Ansichtskarte, dat in het Nederlands -een waar Germanisme- ‘vertaald’ wordt met aanzichtkaart, ook wel ansichtkaart en, vooral het beste Nederlandse woord hiervoor: Prentbriefkaart willen noemen.

Aanzicht in de letterlijke betekenis te begrijpen; een beeld van een objekt of situatie of landschap. Hierbij, mijns inziens, in het midden latend of het hier ook een reproductie van een kunstwerk mag betreffen. Kunstwerken zoals: Schilderijen alsmede aquarellen en gouaches, dit zijn schilderingen meestal op papier en of karton, soms gemaroufleerd, dit is opgeplakt, op een achtergond zoals een canvas, maar ook reprodukties van tekeningen, grafiek zoals gravures, etsen, litho’s, zoals in steendrukken enzovoort. Vanzelfsprekend ook objekten als beeldhouwwerken, kunstnijverheid, decoraties, maar ook industrieel vervaardigde gebruiksvoorwerpen, de zogenaamde designer is hieraan te pas gekomen.
Kortom de op klein -handzaam- formaat, aan een museum en/of collectie, en/of nationaal erfgoed te verbinden, reprodukties in de ruimste zin des woords.

We zullen merken, maar ook tonen, dat de beelddrager hier een belangrijke rol in vervult en blijft vervullen, de digitale ontwikkelingen ten spijt. Dit is vooral toe te schrijven aan het taktiele aspect dat de aanzichtkaart, Ansichtskarte, in de vorm van een stuk bedrukt karton in één en hetzelfde formaat van 10,5 X 15 cm.

Men mag stellen dat het Duitse Ansichtskarte en daarmee het germanisme ansichtkaart feitelijk de beste omschrijving is van de eerste toepassingsvorm van een stukje ‘bedrukt karton’ zoals, uitgever sinds 1981 van postkaarten, het Nederlandse Art Unlimited dit het liefste ziet en dagdagelijks hanteert.

Een kaart op het formaat wordt aldus een medium van het formaat 105 X 15 cm

Respect voor het gerproduceerde staat hierbij voorop.

Het Frans: Carte Postale.

In dit woord, evenals het Engelse: Postcard, wordt de nadruk gelgd op het eerste gebruik van dit medium -zie de geciteerde wikipedia passage hierboven- te weten het dragen van tekst.

Dit aspect van het gebruik van dit formaat medium wordt in het Nederlands vertegenwoordigd met het lang, mogelijk daardoor in onbruikrakende, briefkaart. Briefkaart was vooral verbonden aan het formaat en vroeger door het Nederlandse postbedrijf PTT, door deze partij gepréfrankeerd, in de markt gebracht, waarbij de postzegel waarde gelijk was aan de prijs van de kaart.

Internationaal ziet men de briefkaart als weinig dan wel totaal niet discreet. Gekenmerkt wordt de briefkaart door het aspect dat deze aan de voorzijde, recto, geen afbeelding draagt, deze leeg houdt voor het schrijven van een -publiek toegankelijke- tekst, voor eenieder leesbaar.

De nadruk wordt bij de briefkaart gelegd op het bericht en mag gezien worden als de enige manier -na de brief in enveloppe- om dit medium te gebruiken. De consument mag de ansichtkaart, met afbeelding aan de recto-zijde, immers niet gebruiken voor uitgebreide teksten op de achterzijde, verso, op straffe van extra porto-bijbetaling, door de ontvanger te voldoen. Hoewel de indruk bestaat dat hier veel -oogluikend- wordt toegestaan.

Door dit ‘verbod’ -op extra tekst, meer dan een korte groet en toevoeging van de naam- ontstaat de kaart waar de wens in de afbeeldingszijde mede wordt verwerkt.
Hier vindt het ontstaan van de wenskaart plaats.

De teksten verbinden zich immers aan eenduidige verwijzingen naar momenten in het jaar, zoals verjaardagen, kerstdagen, nieuwjaarswensen, als ook de moederdag en vaderdag en vooral valentijnsdag. Deze laatste lijkt een dag te zijn die door de wenskaartenindustrie extra leven werd ingeblazen. Dit al vroeg in het ontstaan en gebruik van de postkaart, ansichtkaart en prentbriefkaart. Ook tegenwoordig lijkt het dat die dag, 14 februari, zich bij uitstek blijft lenen voor dit medium, in de ruimste zin des woords. 

Art Unlimited en de postkaart

Als uitgever met kunst in haar naam en in dit geval ongelimiteerd mag men begrijpen dat als het om reprodukties gaat het onderwerp zich graag beperken laat door kunst in kennelijk geen enkele beperking van het woord.

Geen enkele beperking van het woord?

Maar dat zou betekenen dat kunst een woord is dat de lading niet zou dekken, want kunst moet onbeperkt zijn.

Vandaar de toevoeging ongelimiteerd?

Niets van dit al!
De toevoeging onbeperkt/ongelimiteerd(Unlimited) heeft betrekking op de wijze waarop. Namelijke in onbeperking.
Deze onbeperking heeft betrekking op de oplage en de media -waarin.

Kunst wordt dus ongelimiteerd gebracht en wordt naar iedereen verspreid.

Het beste medium voor dit is voor deze uitgever tot nu toe de postkaart gebleken en zal dit nog voor lange tijd blijven.

Het meest gerespecteerde medium in z’n soort en prijsklasse; handzaam, aanraakbaar, in een ander woord goed samengevat: TACTIEL.

Met de hand bereikbaar, maar ook voor menig portemonnee.

Dit is niet alles wat er te zeggen is over Art Unlimited en de postkaart.

Art Unlimited behandelt de postkaart, ansichtkaart, prentbriefkaart als een beelddrager enerzijds, letterlijk: recto, en anderzijds, letterlijk: verso, informatie drager/verstrekker.
Een postkaart van Art Unlimited voldoet het liefst aan deze twee aspecten.

EEN MOOIE POSTKAART MAAKT NOG NIET EEN GOEDE REPRODUKTIE

Hierin is Art Unlimited de meest volhardende uitgever en zeer standvastig.

Waar gaat het om?

Een postkaart heeft één formaat, binnen dit formaat moet de reproduktie passen.
Dit is de verklaring voor het feit dat deze kaarten altijd een witrand heeft bij reproduktie van platte objekten, zoals tekeningen, schilderijen, prenten, foto’s etc..
In populairdere taal: twee-dimensionale objekten.
De witte rand ontbreekt bij reprodukties van détails van dergelijke objekten èn bij foto’s van niet platte objekten, zoals industriële vormgeving, architectuur, landschappen, beeldhouwkunst etc..
Kortom: Bij drie-dimensionale objekten.  

Voor Art Unlimited kaarten geldt:

OP DEZE WIJZE UITGEVOERDE REPRODUKTIES MAAKT EEN POSTKAART TOT EEN ART UNLIMITED KAART

 

Bij Art Unlimited’s webshop werkt het als volgt:

Rechtsboven kunt u vrijwel elk woord -trefwoord- en/of een aantal willekeurige letters intoetsen, let goed op dat u binnen de productsoort postkaarten blijft, die vindt u links van dat vakje, en er zal altijd iets opduiken -of het bestaat niet.
Laat u verrassen door de zeer uitgebreide selectie en vindt wat u verwacht en zelfs meer dan dat.

Begrijp het redelijke prijskaartje dat eraan hangt en laat dit u samen met de lage verzendkosten inspireren en motiveren vooral Art Unlimited kaarten te kopen.

Miljoenen mensen, wereldwijd, zijn u over de jaren voorgegaan en behoren tot de immer terugkerende cliëntele van deze shop.

Begrijp dat waar het postkaarten betreft het meestal in de bedoeling ligt van de uitgever ervan dat dit functioneert als wenskaart, een kaart te verzenden en te verbinden met enig voorval.

Deze doelstelling heeft tot gevolg dat de kaarten daardoor eenduidig met een verzendmoment te vereenzelvigen zijn.

Bij Art Unlimited ligt dit vanaf haar oprichting in 1981 volledig anders:
Ook een afbeelding die daar niet voor bedoeld is, of lijkt, mag de functie van een wenskaart vervullen. Vanzelfsprekend ligt het beslissingsmoment bij de verzender, bij de webshop de klant, want die kan via de zeer geavanceerde zoeksystemen juist die kaart vinden die het beste aansluit bij zijn/haar bedoeling.

Ter illustratie:

Iemand is leerling op een mode-academie en ontvangt een kaart met een reproductie van een schilderij van August Macke voorstellende: Een dame voor een etalage met modieuze hoeden, begrijpt dat de verzender z’n best heeft gedaan en heeft de verantwoordelijke voor dit effect nog weinig woorden toe te voegen.
Goed idee?

Héél goed idee!
De schrijver dezes spreekt uit ervaring.

 

 

De meeste onderwerpen op postkaart verkrijgbaar

Het aantal onderwerpen in de collectie van Art Unlimited bedraagt meer dan 800. Door op de onderstaande link te klikken gaat u naar de overzichtspagina waar u deze onderwerpen, verdeeld over 800+ banners aantreft. U treft hier de meest uiteenlopende onderwerpen aan: van onderwerpen als: eten en drinken tot aan dieren.

↳ Klik hier om alle onderwerpen te bekijken.

Art Unlimited heeft werken uitgegeven van meer dan 5.000 kunstenaars. Een willekeurige selectie van de kunstenaars treft u aan door op de onderstaande link te klikken.

↳ Klik hier om een willekeurige selectie Art Unlimited kunstenaars te bekijken.

De eigenschappen van een postkaart

Iedere door Art Unlimited uitgegeven postkaart heeft de afmetingen van 10,5 x 15cm. Het gewicht van een Art Unlimited postkaart bedraagt bij nieuwe postkaarten: 4,2 gram.

De voorkant van een postkaart is voorzien van een afbeelding of tekst en op de achterkant van een postkaart kunt u het adres invullen en heeft u tevens nog ruimte om een boodschap te schrijven. Het formaat van een postkaart is sinds de oprichting van Art Unlimited altijd hetzelfde gebleven en dit zal ook het geval zijn in de toekomst. De indeling van een postkaart is sinds 1981 onveranderd geweest. Een postkaart van Art Unlimited is hierdoor dan ook eenvoudig te herkennen.

De postzegel wordt doorgaans op de achterzijde van de postkaart geplakt. Hoeveel postzegels u nodig heeft om de postkaart bij de geadresseerde aan te laten komen hangt af van het feit of u de postkaart naar een locatie in Nederland of in het buitenland wilt versturen. Het aantal postzegels dat u nodig heeft is voor het binnenland: één postzegel. Voor internationale verzendingen volstaat één internationale zegel (zoals verkrijgbaar is bij PostNL).

De prijs van een Art Unlimited postkaart bedraagt €1,00. Gezien de prijs van andere kaartenleveranciers, is €1,00 voor een postkaart goedkoop te noemen en biedt het een voordelig alternatief voor een wenskaart. Voor wederverkopers gelden gereduceerde tarieven. Indien u als wederverkoper bij Art Unlimited wilt bestellen, dient u zich eerst via het contactformulier bekend te maken.

Verzamelaars van postkaarten

Sinds de geboorte van de postkaart worden postkaarten internationaal verzameld. Onder verzamelaars is Art Unlimited dan ook uitgegroeit tot een begrip in de loop der jaren. De variaties aan onderwerpen, treft men doorgaans nergens anders aan. Art Unlimited is een uitgeverij gebleken dat op een constant niveau weet te presteren. De collectie wordt met zeer veel aandacht samengesteld. Regelmatig zien wij verzamelaars kaarten bestellen in onze online winkel om de collectie verder uit te breiden.

Verzamelaars bewaren de postkaarten op diverse manieren, zoals bijvoorbeeld in: hoesjes, albums of verzamelmappen. Er zijn zelfs op maat gemaakte kaartenhouders gefabcriceerd, waardoor de weergave van postkaarten op geheel eigen wijze geschiedt.

Creatieve geesten gebruiken postkaarten zelfs bij het maken van collages om ingelijst in huis of kantoor te kunnen ophangen. Art Unlimited heeft in het verleden een speciale verjaardagskalender op de markt gebracht waarbij het mogelijk is om voor iedere maand een postkaart naar keuze in te sluiten.

Liefhebbers van postkaarten komen overal samen. Zo zijn er zijn diverse postkaartenclubs ontstaan en worden er jaarlijks postkaartenbeurzen georganiseerd, wereldwijd. De term postcrossing is tegenwoordig een veelgebruikt woord. Postcrossing houdt in dat u zich aanmeldt en een willekeurig adres opvraagt waar u een postkaart naar kunt sturen. Via dit initiatief zijn inmiddels miljoenen kaarten uitgewisseld.   

Een bekende verzamelaar van postkaarten was Drs. P. (pseudoniem van Heinz Hermann Polzer). Drs. P. kwam geregeld postkaarten kopen in de Art Unlimited winkel in Amsterdam (gevestigd aan de Keizersgracht 510). 

Art Unlimited als postkaarten groothandel

De postkaarten webshop van Art Unlimited is zowel voor particulieren als bedrijven toegankelijk. Om als wederverkoper toegang te krijgen tot de groothandel, dient u zich aan te melden via het contactformulier. Nadat uw account is goedgekeurd, ziet u de groothandelstarieven in de webwinkel.

Een ondernemer die besluit postkaarten van Art Unlimited in het assortiment op te nemen, haalt gegarandeerd kwaliteit in huis. Art Unlimited is een bewezen naam in de uitgeverijsbranche en heeft internationaal een stempel gedrukt op de postkaartengeschiedenis.

De postkaarten van Art Unlimited worden doorgaans in de winkel getoond door middel van een kaartenmolen (ook wel carrousel genoemd) of een rek. Het is mogelijk om het displaymateriaal via Art Unlimited aan te schaffen. Informeert u hiervoor a.u.b. naar de mogelijkheden.

Wanneer u als wederverkoper bestelt in de groothandel wordt uw bestelling gratis afgeleverd!

 

Art Unlimited’s opvatting over postkaarten (auteur: Jos Smit) 

Postkaarten: de definitie en diverse andere betitelingen

Het woord postkaart laat geen misverstand erover bestaan: Hier gaat het om een stuk karton dat via de post, met postzegel, zich laat verzenden. Art Unlimited gebruikt een postkaart echter vooral als beelddrager.

Vele talen hebben deze beelddrager verschillend, soms op deze functie meer of minder vooruitlopend, benoemd.

Zoals in Duitsland: Ansichtskarte

Ansichtskarte, met als meest in het springende toedichting: Die Ansichtskarte dient primär der schriftlichen illustrierten Korrespondenz, wird aber auch als Andenken verwendet oder als historisches Bilddokument gesammelt(bron: Wikipedia).
Vertaald: Ansichtkaart dient eerst en vooral geïllustreerde schriftelijke correspondentie, wordt echter ook als souvenir gebruikt of als geschiedenis georiënteerd beelddrager verzamelt.
Ik zou hier, in verband met de letterlijke vertaling van het woord Ansichtskarte, dat in het Nederlands -een waar Germanisme- ‘vertaald’ wordt met aanzichtkaart, ook wel ansichtkaart en, vooral het beste Nederlandse woord hiervoor: Prentbriefkaart willen noemen.

Aanzicht in de letterlijke betekenis te begrijpen; een beeld van een objekt of situatie of landschap. Hierbij, mijns inziens, in het midden latend of het hier ook een reproductie van een kunstwerk mag betreffen. Kunstwerken zoals: Schilderijen alsmede aquarellen en gouaches, dit zijn schilderingen meestal op papier en of karton, soms gemaroufleerd, dit is opgeplakt, op een achtergond zoals een canvas, maar ook reprodukties van tekeningen, grafiek zoals gravures, etsen, litho’s, zoals in steendrukken enzovoort. Vanzelfsprekend ook objekten als beeldhouwwerken, kunstnijverheid, decoraties, maar ook industrieel vervaardigde gebruiksvoorwerpen, de zogenaamde designer is hieraan te pas gekomen.
Kortom de op klein -handzaam- formaat, aan een museum en/of collectie, en/of nationaal erfgoed te verbinden, reprodukties in de ruimste zin des woords.

We zullen merken, maar ook tonen, dat de beelddrager hier een belangrijke rol in vervult en blijft vervullen, de digitale ontwikkelingen ten spijt. Dit is vooral toe te schrijven aan het taktiele aspect dat de aanzichtkaart, Ansichtskarte, in de vorm van een stuk bedrukt karton in één en hetzelfde formaat van 10,5 X 15 cm.

Men mag stellen dat het Duitse Ansichtskarte en daarmee het germanisme ansichtkaart feitelijk de beste omschrijving is van de eerste toepassingsvorm van een stukje ‘bedrukt karton’ zoals, uitgever sinds 1981 van postkaarten, het Nederlandse Art Unlimited dit het liefste ziet en dagdagelijks hanteert.

Een kaart op het formaat wordt aldus een medium van het formaat 105 X 15 cm

Respect voor het gerproduceerde staat hierbij voorop.

Het Frans: Carte Postale.

In dit woord, evenals het Engelse: Postcard, wordt de nadruk gelgd op het eerste gebruik van dit medium -zie de geciteerde wikipedia passage hierboven- te weten het dragen van tekst.

Dit aspect van het gebruik van dit formaat medium wordt in het Nederlands vertegenwoordigd met het lang, mogelijk daardoor in onbruikrakende, briefkaart. Briefkaart was vooral verbonden aan het formaat en vroeger door het Nederlandse postbedrijf PTT, door deze partij gepréfrankeerd, in de markt gebracht, waarbij de postzegel waarde gelijk was aan de prijs van de kaart.

Internationaal ziet men de briefkaart als weinig dan wel totaal niet discreet. Gekenmerkt wordt de briefkaart door het aspect dat deze aan de voorzijde, recto, geen afbeelding draagt, deze leeg houdt voor het schrijven van een -publiek toegankelijke- tekst, voor eenieder leesbaar.

De nadruk wordt bij de briefkaart gelegd op het bericht en mag gezien worden als de enige manier -na de brief in enveloppe- om dit medium te gebruiken. De consument mag de ansichtkaart, met afbeelding aan de recto-zijde, immers niet gebruiken voor uitgebreide teksten op de achterzijde, verso, op straffe van extra porto-bijbetaling, door de ontvanger te voldoen. Hoewel de indruk bestaat dat hier veel -oogluikend- wordt toegestaan.

Door dit ‘verbod’ -op extra tekst, meer dan een korte groet en toevoeging van de naam- ontstaat de kaart waar de wens in de afbeeldingszijde mede wordt verwerkt.
Hier vindt het ontstaan van de wenskaart plaats.

De teksten verbinden zich immers aan eenduidige verwijzingen naar momenten in het jaar, zoals verjaardagen, kerstdagen, nieuwjaarswensen, als ook de moederdag en vaderdag en vooral valentijnsdag. Deze laatste lijkt een dag te zijn die door de wenskaartenindustrie extra leven werd ingeblazen. Dit al vroeg in het ontstaan en gebruik van de postkaart, ansichtkaart en prentbriefkaart. Ook tegenwoordig lijkt het dat die dag, 14 februari, zich bij uitstek blijft lenen voor dit medium, in de ruimste zin des woords. 

Art Unlimited en de postkaart

Als uitgever met kunst in haar naam en in dit geval ongelimiteerd mag men begrijpen dat als het om reprodukties gaat het onderwerp zich graag beperken laat door kunst in kennelijk geen enkele beperking van het woord.

Geen enkele beperking van het woord?

Maar dat zou betekenen dat kunst een woord is dat de lading niet zou dekken, want kunst moet onbeperkt zijn.

Vandaar de toevoeging ongelimiteerd?

Niets van dit al!
De toevoeging onbeperkt/ongelimiteerd(Unlimited) heeft betrekking op de wijze waarop. Namelijke in onbeperking.
Deze onbeperking heeft betrekking op de oplage en de media -waarin.

Kunst wordt dus ongelimiteerd gebracht en wordt naar iedereen verspreid.

Het beste medium voor dit is voor deze uitgever tot nu toe de postkaart gebleken en zal dit nog voor lange tijd blijven.

Het meest gerespecteerde medium in z’n soort en prijsklasse; handzaam, aanraakbaar, in een ander woord goed samengevat: TACTIEL.

Met de hand bereikbaar, maar ook voor menig portemonnee.

Dit is niet alles wat er te zeggen is over Art Unlimited en de postkaart.

Art Unlimited behandelt de postkaart, ansichtkaart, prentbriefkaart als een beelddrager enerzijds, letterlijk: recto, en anderzijds, letterlijk: verso, informatie drager/verstrekker.
Een postkaart van Art Unlimited voldoet het liefst aan deze twee aspecten.

EEN MOOIE POSTKAART MAAKT NOG NIET EEN GOEDE REPRODUKTIE

Hierin is Art Unlimited de meest volhardende uitgever en zeer standvastig.

Waar gaat het om?

Een postkaart heeft één formaat, binnen dit formaat moet de reproduktie passen.
Dit is de verklaring voor het feit dat deze kaarten altijd een witrand heeft bij reproduktie van platte objekten, zoals tekeningen, schilderijen, prenten, foto’s etc..
In populairdere taal: twee-dimensionale objekten.
De witte rand ontbreekt bij reprodukties van détails van dergelijke objekten èn bij foto’s van niet platte objekten, zoals industriële vormgeving, architectuur, landschappen, beeldhouwkunst etc..
Kortom: Bij drie-dimensionale objekten.  

Voor Art Unlimited kaarten geldt:

OP DEZE WIJZE UITGEVOERDE REPRODUKTIES MAAKT EEN POSTKAART TOT EEN ART UNLIMITED KAART

 

Bij Art Unlimited’s webshop werkt het als volgt:

Rechtsboven kunt u vrijwel elk woord -trefwoord- en/of een aantal willekeurige letters intoetsen, let goed op dat u binnen de productsoort postkaarten blijft, die vindt u links van dat vakje, en er zal altijd iets opduiken -of het bestaat niet.
Laat u verrassen door de zeer uitgebreide selectie en vindt wat u verwacht en zelfs meer dan dat.

Begrijp het redelijke prijskaartje dat eraan hangt en laat dit u samen met de lage verzendkosten inspireren en motiveren vooral Art Unlimited kaarten te kopen.

Miljoenen mensen, wereldwijd, zijn u over de jaren voorgegaan en behoren tot de immer terugkerende cliëntele van deze shop.

Begrijp dat waar het postkaarten betreft het meestal in de bedoeling ligt van de uitgever ervan dat dit functioneert als wenskaart, een kaart te verzenden en te verbinden met enig voorval.

Deze doelstelling heeft tot gevolg dat de kaarten daardoor eenduidig met een verzendmoment te vereenzelvigen zijn.

Bij Art Unlimited ligt dit vanaf haar oprichting in 1981 volledig anders:
Ook een afbeelding die daar niet voor bedoeld is, of lijkt, mag de functie van een wenskaart vervullen. Vanzelfsprekend ligt het beslissingsmoment bij de verzender, bij de webshop de klant, want die kan via de zeer geavanceerde zoeksystemen juist die kaart vinden die het beste aansluit bij zijn/haar bedoeling.

Ter illustratie:

Iemand is leerling op een mode-academie en ontvangt een kaart met een reproductie van een schilderij van August Macke voorstellende: Een dame voor een etalage met modieuze hoeden, begrijpt dat de verzender z’n best heeft gedaan en heeft de verantwoordelijke voor dit effect nog weinig woorden toe te voegen.
Goed idee?

Héél goed idee!
De schrijver dezes spreekt uit ervaring.